Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ Ο ΙΣΚΙΟΣ ΤΟΥ

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ Ο ΙΣΚΙΟΣ ΤΟΥ
"Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ Ο ΙΣΚΙΟΣ ΤΟΥ"
ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΤΟΥ ΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Mandela - Free Spirit

Mandela - Free Spirit

Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Οι πληθυντικές όψεις της πραγματικότητας: οι συμβολισμοί του κινήματος «των πλατειών»

Η πραγματικότητα και οι εκδηλώσεις της, τα διάφορα φαινόμενα, δεν έχουν μια μονοσήμαντη «φύση», αλλά μπορούν να έχουν ταυτόχρονα πολλές επιμέρους πτυχές. Η αλήθεια λοιπόν δεν είναι μία, είναι πολυσχιδής, και δεν μένει, για να τις δει κανείς, παρά να προσεγγίσει με αδογμάτιστο τρόπο τις πολλές όψεις της πραγματικότητας.
Αυτή η γνωστική αρχή εφαρμόζεται φυσικά και στο φαινόμενο του κινήματος των «Αγανακτισμένων». Καταρχάς η ίδια η «πλατεία» ως χώρος συμβολίζει τη λαϊκή συμμετοχή και τη δημοκρατία, δηλαδή το «κράτος του δήμου». Επίσης είναι σύμβολο αγώνων και κοινωνικών κατακτήσεων.
Βέβαια, το ίδιο το φαινόμενο είναι πρωτόγνωρο, συνεπώς είναι δύσκολο να κατανοηθεί και να διατυπωθεί μια θέση για το περί τίνος πρόκειται. Σίγουρα είναι κάτι που ξεπερνάει τις σκέψεις και την εμπειρία μας και χρειάζεται νηφάλια προσέγγιση και ανάλυση για την πληρέστερη ερμηνεία και περιγραφή του, καθώς οι ορισμοί είναι πλέον ανεπαρκείς και μονολιθικοί.
Οπότε, εν πρώτοις, μπορεί να φαίνεται σε πολλούς, μάλλον δύσπιστους, ένα πανηγυράκι που ταιριάζει στην «ελληνική φυλή» και κουλτούρα, και μπορεί όντως κάποιες πλευρές του να έχουν τέτοια χαρακτηριστικά. Ωστόσο, είναι κάποιοι λόγοι και συμβολισμοί που εκφράζονται από τους «αγανακτισμένους» ανθρώπους, που γεμίζουν μαζικά τις «πλατείες», που θα πρέπει να προσέξουμε και να κρατήσουμε.
Το αίτημα για «πραγματική δημοκρατία τώρα», και για «άμεση δημοκρατία τώρα», συντονίζεται με τη σημερινή συγκυρία που χαρακτηρίζεται από κρίση δημοκρατίας και κρίση αντιπροσώπευσης. Επομένως, είναι μια κριτική της σύγχρονης φενακισμένης δημοκρατίας, η οποία μπορεί να πάρει υπό προϋποθέσεις ριζικό χαρακτήρα.
Επίσης η απαίτηση για ουσιαστική δημοκρατία και η διεθνιστική στάση από την οποία διαπνέεται αυτό το κίνημα, είναι ένα αντίβαρο στην συντηρητική και εθνοκεντρική στροφή μια σημαντικής μερίδας της κοινωνίας.
Η πραγματικότητα είναι απρόβλεπτη και απροσδιόριστη. Χρειάζεται λοιπόν εγρήγορση αντιληπτική και απαλλαγή όσο το δυνατόν από δόγματα και βαρίδια κάθε είδους, «μοντέρνα» ή «παλιά».
Κρατάμε προς το παρόν, το «Πραγματική Δημοκρατία, Τώρα» και το πρωτόγνωρο κατέβασμα πλήθους κόσμου στις πλατείες, ανά τον κόσμο.
Υ.Γ.: Το blog «Άμεσος Λόγος και Δράση 2» δεν εκφράζει μια ενιαία άποψη ή «γραμμή». Είναι ένα κοινός διαδικτυακός τόπος όπου πραγματώνεται η ελευθερία και η αυτονομία των συμμετεχόντων.
Αθήνα, 30/5/2011
Δημήτρης Φασόλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου